8 stoljeća vratnica splitske katedrale

VratniceSTkatedrale 03

Euharistijskim slavljem u splitskoj katedrali sv. Dujma i otvaranjem izložbe 'Vratnice splitske katedrale 1214.-2014.' u palači Skočibušić-Lukaris na Peristilu, u srijedu 23. travnja, svečano je obilježeno 800 godina postavljanja vratnica na splitsku katedralu.
Prema zapisima Tome Arhiđakona u kronici Historia Salonitana, točno u podne, na dan sv. Jurja 23. travnja 1214. godine, splitski nadbiskup Bernard blagoslovio je nove vratnice splitske prvostolnice koje je izradio domaći majstor Andrija Buvina. U drvu hrasta, rogača i oraha izrezbario je dvadeset i osam prizora iz Kristova života, od Navještenja do Uzašašća. Na svakoj vratnici nalazi se po četrnaest plitkih reljefa uokvirenih s bogatim geometrijskim i biljnim ornamentima. Zbog ekspresivnosti tih prikaza Buvinine vratnice ubrajaju se među iznimna ostvarenja hrvatske i europske romaničke umjetnosti.
Pred kraj mise vrata splitske prvostolnice simbolično su zatvorena po prvi put nakon nekoliko desetljeća, a nadbiskup Barišić ih je poljubio te simbolično ponovno otvorio. Po završetku misnog slavlja u palači Skočibušić-Lukaris na Peristilu otvorena je izložba fotografija autora Živka Bačića 'Vratnice splitske katedrale 1214.-2014.'
Na otvorenju su, uz vjernike, nadbiskupa Barišića i svećenike, sudjelovali i zastupnik Hrvatskog sabora i predsjednik Odbora ua financije i državni proračun i Odbora za fiskalnu politiku g. Srđan Đurković, predstavnica Splitsko-dalmatinske županije gđa. Helena Bandalović, izaslanik gradonačelnika Splita i predsjednik Gradskog vijeća g. Boris Ćurković, zamjenik gradonačelnika Trogira Radovan Slade Šilović, djelatnici Ministarstva kulture i Konzervatorskog odjela Split na čelu s pročelnikom dr. Radoslavom Bužančićem i brojni znanstveni i kuturni djelatnici. Okupljene je prvo pozdravio katedralni župnik don Tomislav Ćubelić koji je kazao da Buvinova vrata u svojoj neprocjenjivoj ljepoti kao povijesna baština nisu samo priziv prošlog vremena nego nose u sebi temelj vjere u kojoj su sabani naporni dani, tihe čežnje i vapaji, veliki zanosi, zazivi i molitve za pojedince, obitelji, hrvatski narod i čitavi ljudski rod. Okupljenima se obratio i dr. Radoslav Bužančić koji je istaknuo da vrata ruše dogme povijesti umjetnosti koje smatraju da umjetnost izlazi iz vremena konjunkture i dobrobiti, a Split nije mogao proživljavati teže trenutke od tog na početku 13. st., ali i da za velike ideje trebaju veliki formati.
Izložbom kojom započinje niz događanja koja će obilježiti ovaj značajan jubilej, od znanstvenog skupa u rujnu do istraživanja vratnica prema suvremenim restauratorskim metodološkim principima.

VratniceSTkatedrale 01

VratniceSTkatedrale 05

VratniceSTkatedrale 02

VratniceSTkatedrale 04

Dodatne informacije